Fjellfløyta

For tida er fjellfløyta nærmest utsolgt. Det finnes noen få eksemplarer igjen som må fikses på for å bli gode å spille på. Er du spesielt interessert, kan du ta kontakt.


Fjellfløyta er kusina til sjøfløyta, og er utviklet for å kunne spille musikk med ikke-temperert intonasjon. Den har en blanding av rene intervaller og noen halvhøye (nøytrale) intervaller. Dette gjør den toneartsavhengig, men passer bra til tradisjonsmusikk. Fjellfløyta tar utgangspunkt i det tradisjonelle blokkfløyteinstrumentet sjøfløyta, som har vært spilt i forskjellige deler av landet siden 1700-tallet, og ble ytterligere populær flere steder i Sør-Norge på 1800-tallet. Sjøfløytene kunne være blokkfløyter importert fra Tyskland, eller laget av lokale håndverkere. Fjellfløyta er produsert i Hangzhou i Kina av den profilerte fløytemakeren Ying Ming Zhang, og materialet er purpur bambus, en spesielt sterk og vakker bambustype. På tross av sitt asiatiske utseende og produksjonssted, er fjellfløyta et heilnorsk instrument, og er skapt med tanke på den norske tradisjonelle musikken. Den likeså heilnorske sjøfløyta kom i sin tid fra Tyskland, og i dag er verden bare blitt så mye mindre.

Les mer om fjellfløyta her:

Brosjyre fjell E email.pdf Brosjyre fjell E email.pdf
Size : 2828.723 Kb
Type : pdf


En innspilling med slåtter på fjellfløyta finner du på Spotify og Wimp og andre strømmetjenester.
Søk Fjellfløyta Vårfløyta.

Du finner også albumet Sjøfløyta.

Vårfløyta

Produksjonen av vårfløyta, laget av purpur bambus i Kina, er så nær som utsolgt. Det finnes noen få eksemplarer igjen, som trenger litt korreksjon. Hvis du er interessert, skriv en epost til fjellfloyta@ofsdal.no

Men en ny produksjon er på gang, laget av pvc-rør. Den er lakket matt svart, og har en en blokk laget i ask. Denne fløyta koster NOK 600, og kan også bestilles på fjellfloyta@ofsdal.no. Den er også til salgs på Hornaas musikk - Oslo, Musikk-Miljø - Bergen, og Ole Bull Akademiet - Voss.

Disse fløytene er en variant av den lange seljefløyta, som på våren lages av barken av en seljekvist. Vårfløyte har vært navn på seljefløyta noen steder i landet. Vi skiller gjerne mellom seljepipa, en kort variant med en eller få toner, og seljefløyta, som er den lange fløyta med mange overtoner. For å få til overtonerekka må røret ha en viss lengde. Fra 1960-tallet har vi hatt fløyter laget av plastrør, gjerne pyntet med neverbark , for å kunne spille seljefløyte året rundt. Vårfløyta er laget for Steinar Ofsdal i Kina (se Fjellfløyta) av purpur bambus fra Hangzhou-området. Den er lettspilt og relativt tynn i forhold til lengden, og det betyr at man lett kommer høyt opp i overtonesystemet. Det finnes varianter av denne fløyta i enkelte andre land, som tilincă i Romania.


En innspilling med slåtter på vårfløyta finner du på Spotify og Wimp og andre strømmetjenester.
Søk Fjellfløyta Vårfløyta.

Du finner også albumet Seljefløyta.